FOTOSHOOT

Fotograferend leg ik graag oprechte portretten of merken en interieurs vast. Met gevoel en oog voor jou (en meestal wat humor) help ik je aan impactvolle en authentieke foto’s! Ben jij op zoek naar een nieuwe foto van jezelf, omdat je niet meer lijkt op die half verknipte foto van 5 jaar terug en wil je een nieuwe fase vastleggen? Koester je de tijd van jouw kind, familie of huisdier maar heb je niet de mogelijkheden om die mooi en rustig te fotograferen? Door met meerderen op de foto te staan, ontstaat er vanzelf een spontane chemie. We zullen samen spelen tijdens de fotosessie en maken een serie foto’s waar je trots op bent!

PORTRET

Je weet wat je wilt in het leven, mogelijk heb je een grote persoonlijke ontwikkeling achter de rug. Daar horen de juiste foto’s bij, die bij jou passen. De gemaakte foto’s wil jij graag gebruiken voor social media of de website van jouw eigen onderneming. Ben je op zoek naar een foto van jezelf als mooiste versie van jezelf ook al ben je soms onzeker? Ik hou hier rekening mee en je zult zien dat dat je straalt. Het fotograferen op locatie spreekt mij enorm aan, de omgeving en het veranderende licht zorgen telkens voor nieuwe sfeer en uitdaging. Hierdoor krijg je diverse beelden bij de oplevering. Het gaat telkens om een fractie van een moment en die magie van ‘on the spot’ vind ik prachtig om te vangen. Ik wil laten zien wie jij bent, of van jouw liefde(s). Geen registratie, maar een portret met gevoel en sfeer van de natuur, stad of omgeving. Ik portretteer eventueel ook graag in jouw omgeving. Laat me weten waar je woont en we zoeken samen naar een goede spot.

Heerlijk als een kind zich over durft te geven en zichzelf kan zijn. Soms duurt het even, maar het komt altijd goed. Als volwassenen kunnen we nog heel veel leren van kinderen. Ik hou van de ongedwongenheid, speelsheid en bijbehorende kinderfilosofie. Twijfel niet, in mijn bijzijn voelen jullie je snel op het gemak. Zodra jij als ouder ook op de foto gaat, geeft het een mooi samenzijn met elkaar. In vertrouwen en vrijheid creëer ik graag opgroeiende kinderen en hun familie. De tijd vliegt, het is waardevol om het later terug te zien.

Zeer waarschijnlijk heeft jouw huisdier een belangrijke plek in jouw leven. Daarom verdienen huisdieren ook een fotoshoot, jullie band is het waard om vast te leggen. Vaak ben ik dan bij jou thuis, maar het is zeker ook leuk om buiten te fotograferen. Hierbij ben jij ook essentieel, jij kent de eigenaardigheden van jouw huisdier het beste. En misschien wil je er samen op? Ik fotografeer daarnaast ook graag dieren op straat, in de natuur of in de dierentuin.

PRODUCT

Graag werk ik samen met creatieve ondernemers en merken die anders durven te denken. Ik werk optimaal in opdracht als spontaniteit en creativiteit belangrijk blijven in het proces, van begin tot eind. Door een verhaal vast te leggen met sfeer in het moment maakt de fotografie voelbaar. Ik componeer met beeld de essentie. In de voorbereiding zal ik vragen stellen en een moodboard maken, met als doel een prachtig eindresultaat en plezierige dag voor ons beiden! In het geval van product- of interieurfotografie komt er altijd een maatwerkofferte.

Voor Stichting Lezen maakten Leentje van Wirdum en ik het campagnemateriaal voor De Nationale Voorleeswedstrijd. Leentje doet dit al jaren en zocht naar een samenwerking. Vanuit het idee, maakten we samen een kleurrijk concept en kan ik als fotograaf meewerken om het beeld te maken. Een korte beschrijving van het idee van Leentje: “Een kind dat een huisdier aan het voorlezen is. De tekst op de poster is ‘Word jij de nationale voorleeskampioen?’ (…)En natuurlijk hebben we ook een dier nodig. Een puppy kan, maar ik zou een konijn ook leuk vinden.” Nu hou ik wel van een uitdaging en een konijn leek me ook de beste optie qua sterk opvallend beeld. Compleet met wortels, een Vlaamse reus en kleurrijke props gingen we de shoot in. Het was best komisch, maar ook ingewikkeld. Want of een konijn nou echt snel stil wilt zitten voor de camera….. De posters en folders komen te liggen op basisscholen en in bibliotheken of kijk online op www.denationalevoorleeswedstrijd.nl voor meer informatie.

De grafische MIMA collectie van ‘oude meesters in een nieuw jasje’ is ontworpen door docent Kunstvakken, Noortje Erich. Noortje heeft een chronische ziekte en hierin herkennen en steunen we elkaar, inclusief onze liefde voor kunst. Het al schetsend ‘veranderen’ van de bekende Meesterwerken bracht haar dichterbij zichzelf. Hoeveel kan je eigenlijk weglaten van een kunstwerk en niet de essentie verliezen? Op zoek naar de kern van de werken, bracht het haar weer bij het plezier van het creëren. Ook daarin vinden we elkaar, dus hoe mooi is het dat wij elkaar konden ondersteunen tijdens een giga fotoshoot. Momenteel heeft ze vijf werken, maar er staan zeker nog nieuwe plannen op stal.

Voor sommige projecten maak je tijd. En dus kan het zo voorkomen dat je in een halve week van concept naar shootdag en van selectie naar oplevering en plaatsing gaat. Voor het Centraal Museum maakte ik diverse product- en portretfoto’s ten behoeve van Internationale Vrouwendag. Vanuit het Rietveld Schröderhuis (onderdeel Centraal Museum) staan ze stil bij bijzondere Utrechtse vrouwen die het artistieke veld hebben veranderd. Truus Schröder deed dat een eeuw geleden door het meest iconische huis van de stad te bouwen. Juffrouw Dubois -Sanne de Vries- doet dat vandaag de dag met haar sieraden, als één van de weinige fairminded edelsmeden van Nederland. Haar meest recente ontwerp als Utrechtse ontwerper is een eerbetoon aan één van de grootste vormgevers en architecten van de twintigste eeuw: Rietveld.

Productfotografie is een vak apart, sec het product alleen past niet bij mij. Jouw product heeft ook een verhaal en moet kloppen met de tijd of wijze van plaatsing. Om mezelf uit te dagen ging ik in Coronatijd aan de slag met het product waar ik mee werk in mijn bijbaan. Nijntjes fotograferen is dan ook een feest, maar hoe zorg je dat het een geheel wordt? Met de hedendaagse kunst in het gebouw of om te laten zien hoe mooi de bloesem in de museumtuin is? En een leuke manier en haakje om het te plaatsen online. Heb jij ook een product? Ik denk graag met je mee hoe je het kan presenteren en fotograferen.

Om de verkoop te stimuleren voor de drie museumlocaties van het Centraal Museum (zoals nijntje Museum en het Rietveld Schroderhuis) is mij gevraagd om foto’s te maken van museumwinkelproducten in cadeauverpakking. Met telkens een wisselende locatie en licht, inclusief tijdslimiet zorgt voor creativiteit. Een goede voorbereiding met briefing helpt en een moodboard ook. Om dan de opdrachtgever te verrassen en tevreden te maken is voor mij dan het cadeautje! Deze beelden zijn gebruikt voor diverse social media kanalen.

In augustus liggen vaak de schappen al vol met chocoladeletters en pepernoten, dus het was op zich niet heel gek om in de zomer al een doos vol speculaas en snoepgoed te ontvangen. Allemaal glutenvrije sinterklaasproducten van Le Poole, en het proefde heel gewoon. Ik kreeg ze opgestuurd om naast het gedicht een mooie foto te verzorgen voor in het magazine van Nederlandse Coeliakie Vereniging, die foto moest zowel humor hebben als met minimale middelen een maximale impact. Ik besloot een snoepgoed-bouwwerk te maken waarbij ik verschillende opties ontwikkelde. Gelukkig hou ik van architectuur 😉 Hoeveel speculaasjes kun jij op elkaar krijgen zonder dat die valt?

Naast mijn fotografiewerk werk ik in een museumwinkel. En andersom. Het geeft een mooie chemie als ik deze twee mag combineren voor een fotografieopdracht. Ter promotie van de picknickmanden van Cafe Centraal voor het Centraal Museum en nijntje Museum mocht ik twee fotoshoots doen. De kinderen waren lekker ondeugend en spontaniteit is iets waar ik van geniet. Gelukkig zie je die lol dan ook meteen in de foto’s terug terwijl zij genieten van de picknickmand in de prachtige museumtuin. Later werden deze foto’s gebruikt voor online en de sandwichborden ter promotie.

Zakelijke postzegels. Sinds de wereld even stil stond door Corona ben ik privé en zakelijk nog meer kaarten en brieven gaan sturen. Hoe leuk is het om dit in eigen huisstijl te doen met postzegels. In mijn geval is dat zwart-wit, passend bij de kleurrijke fotografie die ik voor de diverse klanten maak. Dit kan ik bijvoorbeeld ook in opdracht voor jou of jouw bedrijf organiseren. Net even anders en niet heel veel duurder. Gegarandeerd een glimlach van de geadresseerde en de postbezorger..!

Het was december en ik kreeg de opdracht van Le Poole om een paasadvertentie te maken voor in het magazine van de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Ik voelde me een mode-ontwerper die op de seizoenen vooruitliep, alles was immers nog in kerstsfeer. Doordat de opdrachtgever erg open stond voor experimenteren kreeg ik de vrije hand qua beeldbepaling. In mijn eigen studiootje ging ik op zoek naar een frisse lentesfeer. Normaal gesproken doe ik niet veel productfotografie, want het mist naar mijn idee vaak originaliteit en spontaniteit. Ik hou van improviseren met daglicht, daar is tenslotte mijn naam op gebaseerd, maar buiten de kaders denken past wel bij mij. Dus deze uitdaging wilde ik wel aangaan! En ik zie mezelf terug qua stijl, kleur en humor. Op naar de volgende creatieve opdracht en deze aanpak wat absoluut handig is in deze onzekere tijd voor creatieve ondernemers.

Meestergoudsmid Robean Visschers (Goudstof Smeedt) heeft wel eens exposities. Ik herken het van mijn eigen exposities, vaak is het moeilijk om jouw eigen draai eraan te geven als er meerdere presenteren. De combinatie van de Botanische Tuinen en de sieraden gebaseerd op de natuur zorgen voor een mooie combinatie. Tegelijk snap ik ook weer wanneer ik fotograferen extra leuk vindt en waarom ik volmondig ja zeg tegen bepaalde opdrachten.

Meestergoudsmid Robean Visschers (Goudstof Smeedt) vroeg mij jaren geleden om een van zijn projecten vast te leggen, The lady of the lake. Het zijn twee broches die samen een collier vormen dus we hebben gefocust op de manier van dragen en vorm. Natuurlijk was ik nog een beetje spelend met de zon op die snikhete dag. Maar als je Robean een beetje kent dan weet je dat humor belangrijk voor hem is en hoe bijzonder was het om dit samen te kunnen doen en met z’n allen zoveel plezier te hebben!